Secundair onderwijs

Welkom op de tentoonstelling BREAKING BOUNDARIES. Hier maak je kennis met de fascinerende geschiedenis van de Olympische Spelen. 

Met het educatieve pakket ontdekken de leerlingen meer over maatschappelijke thema’s die nauw verbonden zijn met de Olympische Spelen. In teamverband wordt er gegraven in het olympische verleden en heden. Tussen het oplossen van de vragen kunnen de leerlingen het beste van zichzelf geven in de sportproeven. Ook voorziet het pakket extra duiding en opdrachten voor de nabeschouwing in de klas. 

Educatief pakket 1: Olympisch topteam! 
Leeftijd: Secundair onderwijs 1e graad, ASO en TSO

De route bestaat uit een tiental persoonsfiches van atleten die een belangrijke rol speelden tijdens de geschiedenis van de Olympische Spelen. Zowel hedendaagse als historische atleten. Op basis van de verzamelde informatie kiezen de leerlingen welke atleten van hun mee mogen naar de Olympische Spelen. Uiteraard horen bij deze zoektocht ook fysieke proefjes bij. 

Educatief pakket 2: Olympische stellingenstrijd.
Leeftijd: Secundair onderwijs 2e en 3e graad, ASO en TSO

De leerlingen ontdekken meer over maatschappelijke thema’s die nauw verbonden zijn met de Olympische Spelen. In teamverband wordt er gegraven in het olympische verleden en heden. Tussen het oplossen van de vragen kunnen de leerlingen het beste van zichzelf geven in de sportproeven. 

PRAKTISCH

 • Doorlooptijd expo:  +/- 2u
 • Timing: ma, di, do, vrij van 10u -12u en van 13u-15u , woe van 10u-12u. 
 • Maximum aantal deelnemers: 50 leerlingen
 • Taal: Nederlands en Frans 

De interactieve modules houden we tot nader order gesloten in het kader van de gezondheidsmaatregelen.

OPTIONEEL

Vaste tentoonstelling: In de vaste tentoonstelling kan je de vele facetten van sport ontdekken aan de hand van waardevolle collectiestukken zoals sportobjecten, historisch fotomateriaal, onvergetelijke radio- en tv-fragmenten.

 • Museumspelen in de vaste tentoonstelling
  Duur: 1 uur per museumspel
  Taal: Nederlands en Frans (sportipodiumspel en sportpraat enkel in het Nederlands beschikbaar)
  • Sportipodiumspel: een vragenronde doorheen de sportgeschiedenis in het museum(3e graad L.O. & 1e graad S.O.) 
  • Sportpraat: een bijzonder museumspel waarin je talenkennis wordt verrijkt met een sportieve toets.Dit pakket sluit aan bij de les Nederlands (2de graad S.O.)
  • Sta samen met je studenten stil bij het maatschappelijke verhaal van de sport. De leerlingen gaan in verschillende teams in dialoog rond volgende thema’s: sport & gezondheid, sport & cultuur, sport & gender en sport & kansen (3de graad S.O.)

Preservation Hall Victor Boin: Spring ook zeker binnen in de Preservation Hall Victor Boin. Via grote ramen heeft u een ruime inkijk in het museumdepot waar ongeveer 30.000 collectiestukken bewaard worden. Een blik op de collectie kan elke werkdag van 13u tot 16u. Ideaal na je bezoek aan het museum.

 • Museumspelen Preservaton Hall Victor Boin
  Taal: Nederlands 
  • Erfgoeddoos: Wat wil jij bewaren voor de toekomst? Hopelijk past jouw 'koestererfgoed' in de erfgoeddoos want daarvoor dient ze (alle leeftijden)

Volkssporten outdoor (vanaf 3de graad lager onderwijs). In de volkssporttuin speel je trabol, kegelen, beugelen en vele andere traditionele sporten. Enkel te bezoeken bij mooi weer en in overleg met Sportimonium.
 

INFO EN RESERVATIES