NIEUW BOEK: ONS SPORTIMONIUM

cover boek Ons Sportimonium
23 jan 2019

“Ons Sportimonium- De mooiste verhalen uit de Belgische sportgeschiedenis”

Onze Belgische sportgeschiedenis staat bol van legendarische gebeurtenissen en gedenkwaardige figuren. Unieke sportmomenten die bij elke sportliefhebber talloze, vaak emotioneel geladen herinneringen oproepen. Allemaal zijn ze goud waard en verdienen ze het om goed te worden bewaard. Bregt Brosens (wetenschappelijk medewerker Sportimonium) en Erik De Vroede (conservator en Volksportenexpert Sportimonium)  doken de afgelopen maanden de sportarchieven in en verzamelden samen met schrijver Willem De Bock, de mooiste verhalen uit onze sportgeschiedenis. Het resultaat is een bundeling van 101 boeiende verhalen uit de Belgische sportgeschiedenis, vol interessante weetjes en anekdotes en geïllustreerd met prachtige foto’s en unieke objecten uit de collectie van het Sportimonium.
 

Strijd tegen sportief geheugenverlies
In 2015 werd vastgesteld dat er weinig aandacht was voor sportgeschiedenis en sportief erfgoed in het bijzonder. Het Sportimonium startte daarom het project ‘Het geheugen van de Sport’ op dat zich in eerste instantie richtte op het in kaart brengen van het nog beschikbare sportieve erfgoed en het bewustmaken van de vele sportclubs en sportliefhebbers over de waarde van het Belgische sporterfgoed en sportverleden.

Een verrassend boek
Om een zo groot mogelijk (lezers)publiek te bereiken, resulteerde het project in dit sportief verhalend boek. “De focus ligt niet op één sport oféén wedstrijd en vertelt ook niet het verhaal van één atleet, maar het is veel meer dan een heldenepos” , aldus auteur Bregt Brosens. Het boek is net een prachtig schilderij van bonte en uiteenlopende sportverhalen uit heel ons Belgische sportverleden. Deze collectieve herinneringen worden rijkelijk geïllustreerd met unieke collectiestukken. Objecten  die voor vele mensen nog ongezien zijn.

Het boek is zeker geen ‘grote encyclopedie der sporten’. De lezer wordt met een tactische schijnbeweging doorheen verschillende sportdisciplines geleid. Zo kom je als lezer van de hobbelige parcours van de kermiskoersen, via de duivensport, terecht in het jaar 2008 op de Olympische Spelen van Peking. Wellicht kan de overgrote meerderheid zich nog wel die fantastische 4x100 m voor de geest halen. Maar duivensport? Dat is al een ander paar mouwen. Door de verschillende sportdisciplines kris kras door elkaar te plaatsen wil het boek de lezer‘triggeren’ en ook doen stilstaan bij minder gekende sporten.

Precies zoals het sportmuseum meer is dan een Hall of Fame zo is het boek ook veel ruimer en veelzijdiger dan enkel de gekende sportdisciplines en zuivere sportprestaties.

Over de auteurs
Bregt Brosens, historicus en antropoloog, is als wetenschappelijk medewerker verbonden aan het Sportimonium.

Erik De Vroede is conservator van het Sportimonium en publiceerde in binnen- en buitenland over de geschiedenis van sport en spel.

Willem De Bock is auteur van boeken die zijn passie voor sport verraden. Na eerdere publicaties over wielerploeg Lotto Soudal, de Belgische atletiek, de Red Flames en de stadiondossiers, wekt hij nu de hoogtepunten van de Belgische sportgeschiedenis tot leven.

Ons Sportimonium ISBN 9789401450355 | Hardback | € 39.99

De mooiste verhalen uit de Belgische sportgeschiedenis.

Bregt Brosens, Erik De Vroede, Willem De Bock

Duik mee in het Belgische sporterfgoed en ontdek de mooiste verhalen. Over een architect die het Olympische stadion van Beerschot ontwierp om er daarna zelf medailles te winnen. Over een Vlaamse wielerwedstrijd die de verkoop van een krant moest boosten maar uiteindelijk uitgroeide tot dé Ronde van Vlaanderen. Over sportieve families, topteams en heroïsche sporters, vroeger en nu.

Met de steun van het Fonds Baillet Latour.
 

Contact : [email protected] / 015 618 231