Breaking Boundaries Expo

26 mei 2020

PERSBERICHT

EXPO  BREAKING BOUNDARIES 
De Olympische Spelen van Antwerpen 1920 tot Tokio 2020

Nog tot 24 december 2021 kan je in het Sportimonium terecht voor de nieuwe tentoonstelling Breaking Boundaries. Een tentoonstelling over de enige Olympische Spelen die in België, meer bepaald in Antwerpen in 1920 plaatsvonden.  De bijzondere expo brengt het unieke verhaal van de eerste eedaflegging, het prototype van de Olympische vlag,…. maar ook de atleten van toen ontmoeten er de hedendaagse atleten ...  Kortom, u ontdekt zelf hoe de enige Spelen in ons land zich ontrolden van 1920 tot in Tokio 2020. 

100 jaar geleden mocht Antwerpen de Olympische Spelen organiseren. De toekenning gold als eerbetoon aan het neutrale België dat tijdens de oorlog zware klappen had gekregen. 

De organisatoren kregen amper 16 maanden tijd om alles te regelen. Een uitdaging van formaat ! 

Het stadion van Beerschot Athletic Club werd in sneltempo omgebouwd tot olympisch stadion, langs één van de stadsgrachten werd een nautisch stadion opgetrokken en er werd koortsachtig gezocht naar locaties voor onder meer de zeil-, roei- en wielerwedstrijden. Scholen, boten en hotels moesten de atleten logement bieden. 

Ondanks de korte voorbereidingstijd, de moeilijke naoorlogse omstandigheden en de beperkte financiële middelen, werden de Olympische Spelen van Antwerpen een succes. 2626 atleten uit 29 landen en 5 continenten namen deel. Het publiek kon kennismaken met nieuwe olympische sporten en kon beloftevolle buitenlandse atleten bewonderen: de Franse tennisdiva Suzanne Lenglen, de ‘vliegende’ Finnen Paavo Nurmi en Hannes Kolehmainen en nog zo veel anderen. 

Bovendien slaagden de organisatoren er in om de olympische idealen nieuw leven in te blazen en de olympische beweging een nieuw elan te geven. Als symbool voor vrede, vriendschap en fair play werd in Antwerpen de olympische vlag voor het eerst publiekelijk getoond en werd de olympische eed geïntroduceerd.

Maar tegelijkertijd stonden deze Spelen slechts aan de wieg van een hele ontwikkeling.  Om tot het multiculturele olympische sportfeest van vandaag te komen, was er in 1920 nog een lange weg af te leggen. In de 100 jaar die de Spelen van Antwerpen scheiden van de Spelen van Tokio, werden niet alleen sportieve grenzen verlegd door tal van atleten.  Ook op het vlak van technologie, gendergelijkheid, politiek, infrastructuur, rassendiscriminatie … werden sinds de Spelen in Antwerpen vele mijlpalen overwonnen.  

De museumgebruiker verlegt ook zelf zijn of haar grenzen in het tweede luik van de expo. Hier kan je zelf nagaan of je over de juiste ‘mindset’ en conditie beschikt om een goede Olympiër te zijn. (De interactieve modules zijn niet mogelijk in het kader van de gezondheidsmaatregelen)

De tentoonstelling is een boeiende reis doorheen de olympische geschiedenis van ons land voor jong en oud. Uitermate geschikt voor families, kinderen en schoolgroepen maar zeker ook voor de sportfanaat.

De expo Breaking Boundaries kwam tot stand dankzij de steun van het Fonds Baillet Latour.   

PRAKTISCH: 

EXPO : Breaking Boundaries. De Olympische Spelen van Antwerpen 1920 tot Tokio 2020. 
Nog tot 24 december 2021  in het Sportimonium, Sport- en Olympisch museum. 

Perscontact: Algemeen Directeur & persverantwoordelijke Didier Rotsaert. Tel. 015-618 222 of mail [email protected]
Persfoto'sHier vind je hoge resolutie beeldmateriaal van de expo. De naam van het Sportimonium dient altijd te worden vermeld. Dit materiaal mag niet voor commerciële doeleinden gebruikt worden.