Awards

  • Sportimonium wint Vlaamse prijs voor sportverdienste in 2010
  • Cultuurprijzen Vlaanderen 2011-2012

2011-2012: Vlaamse Cultuurprijs Erfgoed

Het Sportimonium in Hofstade heeft voor zijn programma ‘Ludodiversiteit’ de Prijs van de Vlaamse Gemeenschap voor Cultureel Erfgoed 2011-2012 in de wacht gesleept. De Vlaamse Cultuurprijs is een mooie bekroning voor het traject dat prof. dr. Roland Renson opstartte en dat ook al erkenning kreeg van UNESCO.

2011: Sportimonium officieel erkend als Olympisch Museum

Op de algemene vergadering van het Olympic Museums Network (OMN) op 29 september 2011 in het hoofdkwartier van het Internationaal Olympisch Comité te Lausanne, werd het Sportimonium aanvaard als nieuw lid. Het Sportimonium vervoegt daarmee het respectabele gezelschap van een beperkt aantal musea, die deel uitmaken van dit wereldwijde netwerk dat in 2006 werd opgericht. 

2011: Unesco erkent Sportimonium als best practice

Unesco heeft de werking van het Sportimonium rond ‘ludodiversiteit’ opgenomen in het register van ‘best practices’ voor het omgaan met immaterieel cultureel erfgoed. Wat in 1973 als een wetenschappelijk onderzoeksproject (prof. Roland Renson, KU Leuven) over de traditionele spelcultuur in Vlaanderen begon, deinde uit tot een brede werking rond ludodiversiteit of spelverscheidenheid met internationale uitstraling. Het Intergouvernementeel Comité van Unesco was bijzonder gecharmeerd door onder andere de Volkssporttuin van het Sportimonium als origineel museumonderdeel en het netwerk van uitleendiensten voor volkssportmateriaal die het Sportimonium beheert.

2010: Sportimonium wint Vlaamse Prijs voor Sportverdienste

De Vlaamse Prijs voor Sportverdienste wordt jaarlijks toegekend aan een persoon of organisatie die zich op bijzondere wijze inzet voor de sport in Vlaanderen. Sportimonium werd vooral gelauwerd omwille van zijn inzet voor het sportief erfgoed en het totaalconcept.

2007: Sportimonium wint Museumprijs 2007

Het Sportimonium sleept de Museumprijs 2007 in de wacht. Het museum is volgens de jury zeer up to date, met oog voor detail en aangepast aan de hedendaagse normen van toegankelijkheid. Sportimonium neemt zijn verschillende taken ter harte: het documentatiecentrum, het museum en het belevingstraject met de volkssporten.