05 mei 2020

Luistertour 7 & 8

#Blijfinuwkot en ontdek onze sportieve collectie in jouw thuismuseum! Vandaag ontdek je hoe het paard in de turnzaal terecht kwam en hoe het er aan toe ging in de eerste exclusieve fietsclubs.

Luistertour 7 : Turnsport ontstond rond 1800 in Duitsland. Oorspronkelijk stelden de turnkringen zich tot doel om sterke, onverschrokken mannen te vormen. De inspiratie voor heel wat toestellen kwam uit de militaire wereld. En zo belandde het paard in de turnzaal. Trouwens tot 1920 stond voltigeren op levende paarden op het programma.  Beluister het fragment.

Luistertour 8:  'Boneshaker', 'High Bicycle' en 'vélocipède' allemaal zijn ze de voorloper van de huidige fiets. Een kort luisterverhaal over deze destijds 'gevaarlijke' manier van verplaatsen, de allereerste fietsen, wielertoeristen en exclusieve fietsclubs. Beluister het fragment.

 

Elke week (op dinsdag) posten we twee sportieve luisterverhalen uit onze vaste tentoonstelling.

Ontdek bijzondere voorwerpen die meer vertellen over het ontstaan en de evolutie van de sport. Verhalen over sporthelden en unieke sportevenementen zoals de Olympische Spelen in Antwerpen 1920.