BOEK VAN MICHAUX TOT MERCKX

  • boekcover Michaux tot Merckx

Van Michaux tot Merckx

Het boek Van Michaux tot Merckx. Een geschiedenis van 100 jaar ijzeren ros in de koers verscheen naar aanleiding van de gelijknamige tentoonstelling die tot 15 september loopt in Sportimonium.

Het boek opent met een algemene inleiding door Erik De Vroede (conservator Sportimonium) op het ontstaan en de evolutie van het wielrennen in ons land en trekt een vergelijking met de opkomst van de andere sporten vanaf het einde van de negentiende eeuw. In een tweede deel schetst verzamelaar en kenner Jan Op de Beeck 100 jaar koersfietsgeschiedenis met aandacht voor de technische evoluties die daarmee gepaard gingen. 

Hoofdmoot van het boek wordt gevormd door de beschrijving van de 30 collectiestukken die op de tentoonstelling zijn opgesteld. Alle fietsen zijn door beroepsfotograaf Dries Van den Brande in beeld gebracht en zijn paginabreed in het boek opgenomen. De verzamelaar in persoon verschaft de nodige uitleg bij de tweewielers die samen een mooi overzicht vormen van 100 jaar ijzeren ros in de koers. En bij elke fiets is er wel een verhaal. De ene keer omwille van de technische vernieuwing, de andere keer wegens de bijzondere uitvoering of het gaat om de bijzondere lotgevallen van een fiets en zijn illustere berijder.

Het boek sluit af met het einde van de carrière van Eddy Merckx. Van dan af begint een nieuw tijdperk met het gebruik van composiet-materialen voor het frame en high-tech onderdelen.

‘Van Michaux tot Merckx’ is verkrijgbaar in het Sportimonium of via de boekhandel. Hardcover, 128 p., € 19,50 + eventuele verzendingskosten, ISBN-nummer 978 94 638 8022 0.